Estem segurs que pràcticament tots els que esteu llegint això us agrada la muntanya, d'una manera o una altra us acosteu a ella a través de les senderes, barrancs o escarpades parets, endinsant-vos en un medi natural aïllat i a vegades hostil no exempt de perills, per això des de la Regidoria d'Esports d'Oriola hem desenvolupat unes pautes de comportament ateses les causes més comunes que originen els accidents en muntanya, perquè diversió i seguretat vagen de la mà.

Prepara el teu itinerari

Tria/tria l'itinerari amb temps, la qual cosa et portarà a evitar la improvisació, així com a canviar de ruta si adverteixes que no reuneix condicions adequades per a les teues capacitats.

 • Marca o assenyala la teua ruta sobre un mapa, això t'ajudarà a situar-te en el terreny de manera precisa, podràs seguir l'itinerari sobre el mapa i et permetrà trobar rutes alternatives o de fuita davant qualsevol eventualitat.
 • Pregunta't si tens suficients habilitats per a poder orientar-te en l'entorn on es desenvolupa l'itinerari. Acostuma't a seguir l'itinerari sobre un mapa quan el realitzes per primera vegada interpretant el terreny.
 • Calcula les dades bàsiques de la ruta: desnivells, distàncies i horaris adaptats al grup/esportista. Aplica els temps de descansos i un 20% de temps extra de seguretat. Adapta l'horari de l'activitat per a acabar amb suficients hores de sol per si succeeix una incidència a última hora de l'activitat programada.

Equipa't correctament

Tot el que no hàgem tirat a la motxilla no podrem utilitzar-ho, prepara l'equip que vages a necessitar. Hi haurà molts “per si de cas”, només la formació i l'experiència ens ensenyarà a decidir fins a on però sempre intenta ser conservador. El material el podem organitzar en:

 • Calçat i vestimenta. Per a endinsar-se a la muntanya fa falta un calçat i vestimenta que ens ajude i protegisca en el terreny, utilitzant una capa interior transpirable, una capa tèrmica o aïllant, la missió del qual és aportar calor amb l'objectiu de recollir la humitat expulsada de la primera capa, i una capa exterior, constituïda per jaquetes amb membrana, impermeables, transpirables, i paravents, la missió dels quals és impedir que la pluja i el vent passen a l'interior, i al seu torn puguen evacuar la humitat interior.
 • Avituallaments. Aigua segons la meteorologia esperada i menjar de fàcil assimilació ingerint-la en xicotetes quantitats i de manera regular.
 • Material de primers auxilis, seguretat i supervivència. Hem de portar una farmaciola, frontal de muntanya, telèfon mòbil amb la bateria carregada, apagat o en manera avió, documentació personal i manta tèrmica prou gran i resistent per a construir-nos un refugi en cas d'emergència.

Revisa la previsió meteorològica

Quan revisem la previsió fes-te les següents preguntes: Plourà en el recorregut? Quina serà la temperatura mínima o màxima? Farà vent? En quina direcció? Quina humitat relativa hi ha?. Recorda que per a una mateixa temperatura pot augmentar la sensació de fred en augmentar la velocitat del vent o augmentar la sensació de calor en augmentar la humitat relativa.

Coneix els teus límits

Abans de triar l'activitat i abans d'iniciar-la has de fer-te les següents preguntes: Quin nivell de dificultat té l'activitat que farem? Tots els integrants del grup estan per damunt de les exigències de l'activitat? Hi ha algú que tinga condicions mèdiques a tindre en compte? Un simple constipat pot reduir la teua capacitat d'atenció i el teu nivell de condició física normal, o en el mateix cas el fet que tinguem predisposició al·lèrgica a unes certes plantes en situació de floració. L'aproximació progressiva a les activitats és el recomanable ja que ens ajuda a autoconéixer-nos.

Deixa dit a algú on vas

Pensa abans d'eixir. Et trobaria a faltar o podria ajudar-te algú si aquestes només? I Quant temps disposes per a rebre ajuda? Abans d'eixir a fer l'activitat deixa-li dit a algú responsable les següents dades:

 • Data i hora d'eixida, així com d'arribada.
 • Detalls de com contactar amb tu directament.
 • Model i matricula del teu cotxe i lloc on ho aparcaràs.
 • Explica-li la ruta sobre mapa i deixa-li el track si és possible.
 • Si vas en grup, dona-li els detalls d'aquest, i en tornar avisa a la persona de contacte.

RECORDA, A LA MUNTANYA TU ERES EL MAJOR RESPONSABLE DE LA TEUA SEGURETAT.

Punxa ací per a accedir a la font utilitzada (CODI DE SEGURETAT PER A la MUNTANYA DEL COMITÉ DE SEGURETAT DE LA FEDME)

                   
Concejalía de Deportes
Tel. 96.607.61.00 Ext. 3400
email: deportes@orihuela.es

Departamento de Administración
Tel. 687.666.665
email: deportes.orihuela@serveforyou.es
Departamento Deporte Escolar
Tel. 687.666.686
email: deporteescolar@orihuela.es

CDM Playas de Orihuela
Tel. 603.749.826
email:recepcionorihuela@vectoris.es